YuCo medical

‘Uiteindelijk komt het goed’, leerde operatie-assistente Demi op Curaçao

Demi van Vliet (24) werkte een half jaar lang als operatie-assistente op Curaçao. Ze leerde hoe het is om te werken op een eiland, maar ook hoe het is om ver van je familie en vrienden te wonen. Alvast een spoiler: ze noemt de keuze om een half jaar op Curaçao aan de slag te gaan ‘een van haar beste ooit’.

Tijdens haar opleiding op het VUmc in Amsterdam kreeg Demi ooit eens een gastles over werken in het buitenland. “Dat wat ik daar hoorde, wekte mijn interesse.” Toen ze een paar jaar later de kans kreeg om voor een half jaar naar Curaçao te vertrekken, greep ze die met beide handen aan. Van 1 november tot mei werkte ze op het eiland.

Relaxter
Spannend, dat was het zeker. “Ik ging voor het eerst alleen wonen en dat aan de andere kant van de oceaan.’’ Vanaf dag één voelde ze zich daar echter thuis. “Onder het personeel in het ziekenhuis hing een relaxtere sfeer dan ik gewend was in Nederland. Het komt allemaal wel en het komt altijd goed, dat leek het motto. Als je een kast opentrekt en je mist iets, dan zeggen ze daar: ‘Och, dan doen we het op een andere manier.’ Ze zijn gewend dat niet alles voorhanden is, je zit nu eenmaal op een eiland. In Nederland breekt in eenzelfde situatie de paniek uit.’’

Maar dat relaxte houdt niet in dat het ongeorganiseerd was, vertelt Demi. “Ze dachten over alles goed na en de hygiëne was van een hoog niveau: iedereen waste constant zijn handen, je moest overal mondkapjes op en geen patiënt ging naar huis met een druppeltje bloed.” Daarnaast deden ze de complexere ingrepen. “Curaçao heeft het grootste ziekenhuis van de ABC-eilanden.” Ook Demi werd ingezet bij die ingrepen. “Denk aan schouderprotheses. En dat ging dan ook gewoon goed. Ik merkte dat we als Nederlandse verpleegkundigen erg gewaardeerd werden.”

Een ander groot verschil merkte ze op in de roosters. “Iedereen werkt daar 40 uur en je draait een hele week aan nachtdiensten achter elkaar. Daarna ben je dan vier dagen vrij.” Die je natuurlijk op het strand besteedt. Een van de weinige obstakels die ze trof aan de andere kant van de oceaan, was het gebrek aan protocollen. “Die had je alleen mondeling, waardoor iedereen dingen net even anders deed.”

Familiegevoel
Na een half jaar keerde Demi terug naar Nederland, naar haar vrienden en familie. De 24-jarige wist nog niet goed wat ze precies wilde en vond detachering daarom een mooie optie. Ze kende Eelco al als collega en het klikte in een gesprek bij YuCo Medical. “De lijntjes zijn kort, ik mag alles aangeven en vragen. Ze geven me een familiegevoel, daarom heb ik voor YuCo Medical gekozen.”

Via YuCo Medical is ze onlangs begonnen bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Af en toe dwalen haar gedachten in haar pauze nog af, terug naar het zonnige Curaçao. “Als ik professioneel gezien iets meeneem uit mijn half jaar daar, is het wel de gedachte: uiteindelijk komt het altijd goed.”

Meer informatie?

Neem dan contact met ons op via:

mail: info@yucomedical.nl
telefoon: 076 – 88 71 313
of via ons contactformulier

Wil je op de hoogte gehouden worden?

meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

    YuCo Medical … een bewuste keuze

    YuCo Medical is NEN 4400-1 gecertificeerd en heeft het SNA Keurmerk!

     

    sna