YuCo medical

Hoe te Slagen als ZZP’er in de Medische Zorg

Mieke-vd-Plas-1200x900.jpeg

Overweeg je om als zelfstandige zorgprofessional (ZZP’er) aan de slag te gaan in de medische zorg? Dit kan een lonende en bevredigende carrièrekeuze zijn, maar het vereist zorgvuldige voorbereiding en toewijding. In deze blog bieden we een gids voor zorgprofessionals die overwegen om als ZZP’er te werken, met tips en advies over hoe je kunt slagen in deze uitdagende maar boeiende rol.

1. Bereid je voor op Registratie en Certificering

Het is van cruciaal belang om de vereiste registraties en certificeringen te verkrijgen voordat je als ZZP’er in de medische zorg aan de slag gaat. Dit omvat onder andere:

 • BIG-registratie: In Nederland moeten bijna alle medische professionals die werken in de individuele gezondheidszorg (o.a. artsen, verpleegkundigen, en paramedici) geregistreerd staan in het BIG-register. Zorg ervoor dat je deze registratie in orde hebt voordat je start.
 • Zorgverlenersnummer (AGB code): Het aanvragen van een zorgverlenersnummer is voor bijna alle functies essentieel, omdat het je identificeert als zorgverlener en noodzakelijk is voor facturering en communicatie met zorgverzekeraars.
 • De Wet Toetreding Zorgaanbieders (WTZA) in Nederland regelt de eisen waaraan medische zorgverleners, inclusief zelfstandige zorgverleners (ZZP’ers), moeten voldoen om zorg te mogen verlenen. De WTZA heeft als doel de kwaliteit en veiligheid van zorg te waarborgen. Hier zijn enkele belangrijke vereisten waaraan medische zorgverleners (ZZP’ers) moeten voldoen volgens de WTZA:
  • Je moet bekend zijn in het zorgaanbieders portaal.
  • Het is van belang dat je aangesloten bent bij een geschillencommissie
  • Afhankelijk van je specialisatie kunnen aanvullende certificeringen of opleidingen vereist zijn. Je dient een overzicht te hebben van welke certificeringen en bijscholing je hebt en tot wanneer deze lopen evenals een planning wanneer je deze gaat behalen/verlengen.

Let op! controleer zelf goed of de aanmelding goed is gegaan. Het is wel eens voorgekomen dat een aanmelding niet helemaal goed is gegaan. Dit is echter wel vereist dus de verantwoordelijkheid van het controleren of dit goed is gegaan ligt bij jou!

2. Verkrijg de Nodige Vergunningen en Verzekeringen

Als ZZP’er in de medische zorg is het belangrijk om te voldoen aan de wettelijke voorschriften en te zorgen voor de juiste verzekeringen:

 • KvK-inschrijving: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KvK) als zelfstandige ondernemer. Dit is vereist om legaal zaken te doen.
 • Aansprakelijkheidsverzekering: Overweeg het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering om jezelf te beschermen tegen mogelijke claims of geschillen.
 • Arbeidsongeschiktheidverzekering: Als zelfstandige is het verstandig een arbeidsongeschiktheidverzekering te regelen, inclusief eventuele aanvullende verzekeringen.

3. Bouw een Sterk Netwerk

Netwerken is van onschatbare waarde als ZZP’er in de medische zorg. Hier zijn enkele manieren om je netwerk op te bouwen:

 • Sluit je aan bij brancheorganisaties: Word lid van relevante organisaties in de zorgsector en neem deel aan bijeenkomsten en evenementen.
 • Online aanwezigheid: Creëer een professioneel online profiel op platforms zoals LinkedIn om jezelf te promoten en te verbinden met potentiële opdrachtgevers.
 • Blijf in contact met collega’s: Onderhoud relaties met voormalige collega’s en medestudenten. Zij kunnen waardevolle kansen en verwijzingen bieden.

4. Zorg voor een Solide Administratie

Een efficiënte administratie is van groot belang om je ZZP-praktijk soepel te laten verlopen:

 • Boekhouding: Houd nauwkeurige financiële administratie bij en overweeg het gebruik van boekhoudsoftware.
 • Facturering: Zorg voor duidelijke, tijdige facturering aan je cliënten.
 • Belastingen: Raadpleeg een belastingadviseur om ervoor te zorgen dat je voldoet aan belastingverplichtingen en om te profiteren van relevante belastingvoordelen.

5. Houd Je Vakkennis Up-to-Date

De medische zorgsector evolueert voortdurend. Het is essentieel om je vakkennis actueel te houden:

 • Permanente educatie: Neem deel aan bijscholing, cursussen en trainingen om je vaardigheden en kennis uit te breiden.
 • Professionele ontwikkeling: Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken in je vakgebied.
 • Certificeringen en hercertificeringen: Zorg ervoor dat je voldoet aan de eisen voor certificering en eventuele hercertificeringen.

Als ZZP’er in de medische zorg kun je een lonende en flexibele carrière opbouwen, maar het vereist toewijding en een goed doordachte aanpak. Door je voor te bereiden en te voldoen aan wettelijke vereisten, een sterk netwerk op te bouwen, je administratie op orde te hebben en je kennis up-to-date te houden, vergroot je je kansen op succes in deze uitdagende en belangrijke sector.

Bij YuCo Medical begrijpen we de unieke behoeften van ZZP’ers in de zorgsector en bieden we ondersteuning bij het vinden van zorgopdrachten en het beheren van je administratie. Bekijk onze website voor meer informatie en kansen om je carrière als ZZP’er in de medische zorg te starten of uit te breiden.

Meer informatie?

Neem dan contact met ons op via:

mail: info@yucomedical.nl
telefoon: 076 – 88 71 313
of via ons contactformulier

Sitemap

Wil je op de hoogte gehouden worden?

meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

  YuCo Medical … een bewuste keuze

  YuCo Medical is NEN 4400-1 gecertificeerd en heeft het SNA Keurmerk!

   

  sna